Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Kauwfunctie kinderen met cerebrale parese

22/06/2017

Eetproblemen bij jonge kinderen komen veelvuldig voor: bij een kwart van de normaal ontwikkelende kinderen en tot wel 80 procent van de kinderen met medische problemen. 

Eetproblemen leiden tot gezondheidsproblemen en geven problemen in sociale eetsituaties met familie en vrienden. Een deel van deze kinderen ondervindt ernstige problemen met het verwerken van vast voedsel.

Kauwfunctie meten
In de praktijk van logopedisten bleek dat er nauwelijks instrumenten waren om het kauwen te meten. Daarom ontwikkelde Lianne Remijn een klinische observatielijst om de kauwbeweging van kinderen met cerebrale parese (spasticiteit) te scoren. Vervolgens testte zij of deze lijst het kauwen goed meet. Daarbij maakte zij gebruik van verschillende technieken, zoals echografie (ultrageluid) voor het meten van tongbewegingen, elektromyografie voor het meten van spieractiviteit in de kaken en infraroodcamera’s voor het vastleggen van de kaakbewegingen. Remijn geeft aanbevelingen over hoe de observatielijst en de bijbehorende meetmethoden in de praktijk te gebruiken zijn voor logopedisten.

Bron: RadboudMC

Mevrouw C.S.M. Remijn MSc is 21 juni gepromoveerd op haar proefschrift Mastication in children with cerebral palsy aan het Radboudmc

Terug naar het nieuwsoverzicht