Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Programma Gezonde peutermonden gestart

22/05/2017

Vanaf  april 2017 worden mondzorgcoaches op een aantal consultatiebureaus ingezet ter verbetering van de mondzorg voor peuters. De Hogeschool Utrecht gaat de effecten van dit initiatief onderzoeken.

Mondzorg komt voor veel kinderen te laat
De verslechterende mondgezondheid bij jonge kinderen krijgt al geruime tijd veel aandacht in de media. Veel kinderen bezoeken pas na het vierde levensjaar voor het eerst een tandarts. Maar veel kinderen hebben dan al cariës. Veel ouders weten niet dat mondzorg voor kinderen verzekerd is. Daardoor bereikt beschikbare preventieve mondzorg te weinig kinderen. Om dit ongewenste patroon te doorbreken wordt in het “Gezonde Peutermonden” project een preventieprogramma op consultatiebureaus gestart. Dit programma is gericht op het bevorderen van mondhygiëne en preventie van cariës ter verbetering van de mondgezondheid bij peuters.

De mondzorgcoach op het consultatiebureau
Mondgezondheidsvoorlichting is een van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) basistaken. Om deze basistaak te ondersteunen wordt tijdens het project Gezonde Peutermonden een mondzorgcoach op het consultatiebureau gedetacheerd. Aansluitend aan de reguliere consultatiebureaubezoeken geeft de mondzorgcoach een geïndividualiseerd preventief mondzorgprogramma aan baby’s en peuters. Dit programma is gebaseerd op het succesvolle Schotse Childsmile Project (www.child-smile.org.uk) en het Gewoon Gaaf programma van het Ivoren Kruis  (www.gewoon-gaaf.nl). Het preventieprogramma is complementair aan en zal niet interfereren met de gebruikelijke zorgafspraken in de mondzorg praktijk. Tandartsen en mondhygiënisten uit de regio’s waar het project Gezonde Peutermonden plaats gaat vinden ontvangen een extra brief met meer uitleg over het project.

Bron: AJN

Terug naar het nieuwsoverzicht