Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Jeugdartsen bezorgd over 'rijstmelkbaby's'

17/05/2017

In België overleed een baby, omdat hij geen babymelk kreeg, maar rijstmelk, graanmelk en havermelk. 

Ook hier slaan sommige ouders door in hun ambitie om kinderen supergezond te voeden. De wetenschappelijke vereniging AJN Jeugdartsen Nederland maakt zich zorgen.

Extreme ideeën
Zover als met de Belgische baby is het in Nederland nog nooit gekomen. Het is een uitzonderlijke situatie, maar in theorie kan dit hier voorvallen, zegt Mascha Kamphuis, voorzitter van AJN. Ze kent voorbeelden van ouders die er extreme ideeën over voedsel op nahouden. ,,De keuze die zij maken in wat ze eten, werkt door op kinderen."

Terugkerend probleem
,,Het is een terugkerend probleem", zegt hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp van de Wageningen Universiteit. ,,In de jaren 70 en 80 was macrobiotisch eten de trend. Ook toen waren er kinderen die te weinig voedingsstoffen binnenkregen en daardoor achterstanden opliepen."

Borstvoeding
Voor baby’s is borstvoeding het allerbeste, zeggen Kamphuis en Witkamp, vanwege de vele eiwitten, mineralen en vetten. Kamphuis: ,,Vetten zijn bijvoorbeeld extreem belangrijk voor de ontwikkeling van het brein. In rijstmelk zitten onvoldoende vetten en voedingsstoffen voor een baby.” Een goed alternatief voor moedermelk is speciale babymelk uit poeder. Witkamp: ,,Sommige ouders geven hun baby alleen geitenmelk of biologische melk. Daar kun je over discussiëren, maar wat zit er nou in rijstmelk? Wat suiker en geen eiwitten. Dit is gewoon mishandeling.”
Als ouders andere ideeën hebben over voeding, doen ze er goed aan om dat te bespreken met een jeugdarts op het consultatiebureau.

Bron: AD 

Terug naar het nieuwsoverzicht