Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Gezonde gewichtstoename tijdens zwangerschap effectief

16/05/2017

De richtlijn voor gewichtstoename tijdens de zwangerschap is ongeveer 12 kilo afhankelijk van de BMI van de vrouw. 

Dit proefschrift beschrijft het probleem van gewichtstoename bij zwangerschap. Een gezonde gewichtstoename biedt voordelen voor het lange termijn gewicht van moeder en kind en leidt tot minder complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Er blijken echter alleen effectieve interventies te zijn voor obese vrouwen te weten: dieet met begeleiding. Uit de beschrijving van gewichtstoename bij 455 gezonde zwangere vrouwen bleek dat BMI van voor de zwangerschap geen invloed had op het al dan niet binnen de richtlijnen aankomen.

Beweging
Minder bewegen was de enige beïnvloedbare factor die verband had met te hoge gewichtstoename. Minder bewegen kwam voor bij meer dan de helft van de vrouwen en hield verband met zwangerschap gerelateerde klachten. Promovanda Astrid Merkx pleit voor stimuleren van gezonde gewichtstoename bij alle zwangere vrouwen ongeacht hun BMI,  meer aandacht voor de positieve effecten van bewegen tijdens de zwangerschap, en de rol van de verloskundige rond de algehele gezondheid van vrouw en kind.

Bron: Maastricht University

Mw. Astrid C.M.J. Merkx, MSc.promoveert 19 mei op haar proefschrift “In search of balance; promoting healthy gestational weight gain” aan de Maastricht University

Terug naar het nieuwsoverzicht