Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Is melk goed voor kinderen of juist niet?

10/04/2017

Melk drinken, wie is er niet groot van geworden? 

Toch zijn er ook ouders die kind en koe zo ver mogelijk uit elkaar houden. Terecht? Regelmatig komen bij Olga Benjamin, diëtist van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar, ouders die hun baby rijstmelk geven, of amandelmelk. Want koemelk, dat kan niet goed zijn, toch? Ze hebben gelezen: ‘koemelk is voor kalfjes, niet voor mensen’. Ze denken dat er een verband is met vermoeidheid, allergieën, overgewicht of erger.
Hoogopgeleide ouders komen vaker dan laagopgeleide ouders met melkvragen bij de diëtist. „Er wordt zo veel geschreven, er is veel tegenstrijdige informatie, dat maakt ouders onzeker. Voor een diëtist is het al een hele klus om de discussies in de wetenschap te volgen en kaf van koren te scheiden.”

Koemelkallergie?
Als kinderen klachten hebben, denken ouders al snel aan koemelkallergie of lactose-intolerantie. „Er zijn veel meer mensen die denken dat ze een allergie hebben dan er in werkelijkheid zijn.” Koemelkallergie bijvoorbeeld komt maar bij hooguit 3 procent van de zuigelingen voor. Lactose-intolerantie komt bij jonge kinderen bijna niet voor.
Het ouderwetse glas melk van Joris Driepinter (het koddige ventje dat vroeger drie pinten melk aanbeval, behoorlijk veel volgens de huidige norm) heeft een imagoprobleem. Volwassenen die lezen dat je prima zonder melk kunt, trekken die lijn soms door naar hun kinderen.

Voedingscentrum
Het Voedingscentrum adviseert voor kinderen van 1 jaar 300 milliliter melk (of melkproducten). Gemiddeld halen kinderen van 1 tot 3 jaar maar 223 milliliter, volgens het RIVM. Dat komt niet uitsluitend door al die kinderen met ouders die melk mijden, maar advies en praktijk komen in elk geval niet overeen.
De verwarring is compleet sinds onderzoekers voor peuters verrijkte poedermelk adviseren in plaats van koemelk. Wat is er mis met melk? Wat geef je een peuter bij zijn boterham met appelstroop? Acht vragen en antwoorden.

Bron: NRC

Terug naar het nieuwsoverzicht