Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Eerste 1000 dagen essentieel voor (latere) gezondheid

08/02/2017

De groei en ontwikkeling van een kind tijdens de eerste duizend dagen - van het moment van conceptie tot de leeftijd van 2 jaar - vormen de basis van gezondheid in het verdere leven. 

Tijdens deze periode ontwikkelen alle organen in het lichaam zich en wordt de werking van fysiologische systemen zoals het energiemetabolisme bepaald. Deze pre- en postnatale ontwikkeling van het kind hangt nauw samen met de gezondheids- en voedingsstatus van de moeder voor en tijdens de zwangerschap.

Oratie en onderzoek
Je kunt het je moeilijk voorstellen als je een schattig baby’tje ziet. Maar de eerste duizend dagen - van de conceptie tot de tweede verjaardag - zijn mede bepalend voor iemands levenslange gezondheid. Bijzonder hoogleraar kindergeneeskunde Eline van der Beek onderzoekt de komende jaren hoe je de ontwikkeling in die periode met behulp van voeding positief kunt beïnvloeden. Op 31 januari hield ze  haar oratie.
Prof.dr. Eline van der Beek richt zich in haar onderzoek op de rol van voeding in groei en ontwikkeling van het kind en op de invloed van voeding op het risico op latere ziektes zoals diabetes en obesitas.

Bron: UMCG ; Kennisinzicht

Terug naar het nieuwsoverzicht