Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Kinderdagverblijf geschikte plek om meer groenten en fruit te leren eten

24/01/2017

Het kinderdagverblijf is een prima plek is om kinderen méér groente en fruit te leren eten. 

Door frequenter groente en fruit aan te bieden, het aantal soorten te vergroten en kinderen enthousiast te maken voor groente en fruit blijkt de consumptie daadwerkelijk te stijgen. Dit blijkt het onderzoek van het Louis Bolk Instituut in samenwerking met GreenPort Noord-Holland Noord. De resultaten staan beschreven in het rapport "Verhogen van groente- en fruitconsumptie bij kinderen in kinderdagverblijven"

Aandacht voor groente en fruit cruciaal
Op zeven kinderdagverblijven hebben leidsters gedurende drie maanden extra aandacht geschonken aan groente en fruit. Het doel van het onderzoek was tweeledig: ten eerste om te achterhalen of het kinderdagverblijf - naast thuis - een geschikte en effectieve plek is voor het aanleren van het eten van méér groente en fruit. Daarnaast wilden de onderzoekers weten in hoeverre dit aangeleerde gedrag daadwerkelijk tot een hogere groente- en fruitinname bij de kinderen leidde.
Bij de start van het onderzoek aten de kinderen gemiddeld één portie fruit en een derde portie groente. Meer soorten groente en fruit aanbieden, deze vaker aanbieden en kinderen laten experimenteren met deze gezonde tussendoortjes bleken goed inzetbare en effectieve methodes. Die leidden inderdaad tot een hogere consumptie zowel in aantal porties als in aantal soorten.
Zo vertelden de leidsters onder andere: "De kinderen moesten wel even wennen en wilden de groente eerst soms niet eten maar nu is het normaal" en "De meesten durven nieuwe dingen te proeven én vinden ze lekker." Na afloop van het project zakte de consumptie iets in. "Blijkbaar is blijvende aandacht van leidsters cruciaal om kinderen op het kinderdagverblijf meer groente en fruit te laten eten", concludeert onderzoeker Marieke Battjes-Fries van het Louis Bolk Instituut.

Tijdens de uitvoering is een informatief filmpje over dit project vervaardigd. De onderzoeksresultaten staan beschreven in het rapport "Verhogen van groente- en fruitconsumptie".

Terug naar het nieuwsoverzicht