Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Groeimelk draagt bij aan hogere inname van vitamine D

17/01/2017

Ijzertekort (ID) en vitamine D-deficiëntie (VDD) komen veel voor bij jonge Europese kinderen als gevolg van een eenzijdig voedingsinname en lage naleving van de vitamine D suppletie aanbevelingen.

Melk is een alledaagse drank voor jonge Europese kinderen en er zijn weinig studies  gepubliceerd waarbij er gekeken wordt naar het gezondheidseffect van peutermelk met een verrijking aan ijzer en vitamine D. Het doel van deze dubbelblinde gerandomiseerde studie was om te onderzoeken of een speciale peuter groeimelk effect heeft op de ijzer concentraties en de vitamine D status bij  gezonde kinderen in de leeftijd van 12-36 maanden vergeleken met het gebruik van standaard koemelk.

Kinderen werden gerandomiseerd in de verrijkte peutermelk groep (1,2 mg Fe / 100 ml en  1,7 mg vitamine D / 100 ml) of  in de standaard koemelk groep (0,02 mg Fe / 100 ml en geen vitamine D). De studieperiode was 20 weken. Bloedmonsters werden genomen vóór en na de interventieperiode. De primaire en secundaire uitkomsten waren verandering in serum ferritine (SF) ten opzichte van het startpunt en 25-hydroxyvitamine D [25 (OH) D. Ijzertekort werd gedefinieerd als SF, 12 mg / l in de afwezigheid van een infectie (hoog gevoelige C-reactief eiwit, 10 mg / l) en een vitamine D deficiëntie als 25 (OH) D, 50 nmol / L. Statistische correcties werden uitgevoerd aan de hand van een  intention-to-treat analyse voor geslacht, land, leeftijd, micronutriënten status en micronutriënten inname van voeding en supplementen (en blootstelling aan de zon in het geval van vitamine D uitkomsten).

De studie includeerde in totaal 318 kinderen. Het verschil in de SF en 25 (OH) D verandering tussen de twee groepen was 6,6 mg / L en 16,4 nmol / L. Deze resultaten tonen aan dat de inname van verrijkte peutermelk gedurende  20 weken bijdraagt aan het behoud van een gezonde ijzerstatus en de vitamine D-status verbetert bij gezonde jonge kinderen in West-Europa.

Bron: Nutraingredients: Blendle 

Terug naar het nieuwsoverzicht