Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Kan obesitas bij ouders motorische ontwikkeling kind beïnvloeden?

11/01/2017

Er is mogelijk een verband tussen obesitas bij ouders en een vertraagde motorische ontwikkeling van hun kind. 

Dit komt naar voren in een onderzoek dat is uitgevoerd door een groep wetenschappers van het National Institute of Child Health and Human Development (NICHD). De onderzoekers gebruikten de data van de Upstate KIDS studie, een onderzoek dat was uitgevoerd onder vijfduizend vrouwen en hun kinderen om te bepalen of vruchtbaarheidsbehandelingen de ontwikkeling van kinderen zou beïnvloeden.
De kinderen werden gevolgd vanaf vier maanden na de bevalling en er werden vervolgens elke zes maanden metingen uitgevoerd bij het kind tot de leeftijd van drie jaar. Ouders vulden bij de metingen een vragenlijst in naar aanleiding van een aantal testen die zij uitvoeren bij hun kind. De moeders en vaders werden aan het begin van het onderzoek gewogen en gevraagd naar hun gezondheid. Daardoor konden de onderzoekers de gegevens van kinderen met ouders met een gezond gewicht en kinderen met ouders met overgewicht vergelijken.

Verlate motorische ontwikkeling
De onderzoekers concludeerden aan de hand van de cijfers dat kinderen met obese moeders 70% meer kans hadden om een proef die de motoriek van jonge kinderen test, niet te halen. De kinderen hadden 75 % meer kans om de test om hun sociale vaardigheden niet te halen. Die kans werd in beide gevallen groter als beide ouders obees waren.

Meer onderzoek nodig
Het is nog niet bekend of obesitas bij ouders het risico op vertraagde ontwikkeling bij kinderen daadwerkelijk verhoogt. De onderzoekers melden dat proefdieronderzoek aanwijzingen geeft dat obesitas gedurende de zwangerschap ontstekingen kan bevorderen, wat van invloed zou kunnen zijn op de ontwikkeling van de hersenen. De wetenschappers vinden dat er meer onderzoek nodig is om goede conclusies te kunnen trekken.

Bron: Eurekalert.org

Terug naar het nieuwsoverzicht