Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Individueel vitamine D-advies zwangeren?

15/11/2016

Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Southampton heeft aangetoond dat zwangere vrouwen gebaat zijn bij een individueel vitamine D-advies. 

Zo hebben vrouwen die in de winter moeten bevallen bijvoorbeeld vaker een vitamine D-tekort aan het einde van de zwangerschap dan vrouwen die in de zomer bevallen. Daarnaast lijkt het erop dat vrouwen die veel aankomen ook vaker een tekort hebben.

Vitamine D komt van nature voor in vette vis en in Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd. Maar de belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Onder invloed van de UV-stralen maakt ons lichaam zelf vitamine D aan in de huid. Omdat dit voor zwangere vrouwen onvoldoende is hebben zij, gedurende de hele zwangerschap, een supplement met vitamine D nodig.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en zorgt voor een goede opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de weerstand en bij een goede werking van de spieren. Daarnaast zorgt het tijdens de zwangerschap ook voor een goede groei van het kindje. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen daarom dagelijks 10 microgram vitamine D extra te slikken in de vorm van supplementen.

Uit dit onderzoek blijkt dat in de adviezen nog meer rekening moet worden gehouden met het moment van zwangerschaps, de mate waarin vrouwen buiten komen, de huidskleur en de gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Wat de exact hoeveelheid vitamine D onder deze omstandigheden dan moeten zijn, moet verder onderzoek uitwijzen.

Bron: Vitamine Informatie Bureau

Terug naar het nieuwsoverzicht