Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Nieuwe CBO-richtlijn: Diagnostiek en behandeling obesitas

23/12/2007

Deze maand verscheen de nieuwe CBO-richtlijn “Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen”.

Nieuwe CBO-richtlijn: Diagnostiek en behandeling obesitas

Deze richtlijn moet een leidraad gaan vormen voor de dagelijkse praktijk van diagnostiek en behandeling van patiënten met obesitas. Wat de diagnostiek en behandeling bij kinderen betreft zijn de belangrijkste punten uit de richtlijn:

  • Voor de diagnose “obesitas” bij kinderen gelden BMI-afkappunten die afhankelijk zijn van de leeftijd.
  • De behandeling bij kinderen kan gericht zijn op gewichtsverlies of gewichtsbehoud afhankelijk van de leeftijd en het groeistadium. Daarbij worden enkelvoudige behandelstrategieën niet aangeraden en dienen de eet- en leefgewoonten van het gehele gezin betrokken te worden.
  • Kinderen moeten worden aangemoedigd te voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen: dagelijks minstens een uur matig intensieve inspannende lichaamsbeweging.
  • Het wordt aanbevolen kinderen aan te moedigen zittend gedrag te verminderen, zoals tv-kijken, computeren en videospellen spelen.
  • Bij kinderen en adolescenten worden farmacologische en chirurgische interventies afgeraden.

De richtlijn is opgesteld door een breed samengestelde werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende beroepsgroepen, waaronder huisartsen, kinderartsen, gynaecologen, artsen maatschappij en gezondheid, psychologen, wijkverpleegkundigen, bedrijfsartsen, fysiotherapeuten en diëtisten.

Bron: CBO

Terug naar het nieuwsoverzicht