Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Nieuw protocol voor screening en behandeling van ondervoeding bij kinderen

01/11/2016

Acute ondervoeding komt bij 10% van de opgenomen kinderen in het ziekenhuis voor. 

Om dit hoge percentage terug te dringen heeft de Stuurgroep Ondervoeding zich de afgelopen jaren hard gemaakt om screening op en behandeling van ondervoeding bij kinderen onderdeel te maken van de Landelijke Kwaliteitsindicator Ondervoeding.

Onlangs is er een nieuw protocol screening op en behandeling van ondervoeding bij kinderen gepubliceerd zodat ondervoeding systematisch kan worden aangepakt. Het protocol beschrijft de stappen van screening bij kinderen tijdens een ziekenhuisopname en de behandeling van ondervoeding. Het protocol is gebaseerd op  de recente wetenschappelijke  bewijsvoering in combinatie met  de  expert meningvan de Sectie Kinderen van de Stuurgroep Ondervoeding. Het protocol beschrijft de volgende stappen:

1. screening op ondervoeding

2. behandeling van ondervoeding

3. evaluatie effect van behandeling

4. transmurale overdracht en follow-up

Veel aandacht voor opvolging voedingsbeleid tijdens overdracht
Er is veel aandacht voor de transmurale overdracht en  de opvolging van het voedingsplan.  Dit  is essentieel gezien de opnameduur van kinderen in het ziekenhuis meestal maar kort is. Ziekenhuizen kunnen het protocol  overnemen en  eventueel aanpassen aan eigen wensen. Het voedingsprotocol is hier te downloaden

Eind 2016  wordt er ook nog een nieuwe versie van het NVK werkboek ‘Enterale en parenterale voeding bij zieke kinderen verwacht.

Bron: Stuurgroep ondervoeding

Terug naar het nieuwsoverzicht