Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Een derde moeders vindt borstvoeding geven in het openbaar onprettig

04/10/2016

Borstvoeding geven is heel natuurlijk, maar slechts  59% van de vrouwen vind het normaal om in het  openbaar hun kind te voeden. 

Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs is uitgevoerd door het Voedingscentrum. Er deden in totaal 922 moeders aan het onderzoek mee. Bijna een derde voelt zich onprettig of zeer onprettig bij het geven van borstvoeding in een openbare gelegenheid, zoals een zorginstelling, sportclub, speeltuin, restaurant of café.   De vrouwen die zich niet prettig voelen bij voeden in het openbaar, geven als redenen dat ze het gevoel hebben dat anderen het aanstootgevend vinden, angst dat anderen de borst kunnen zien en een oncomfortabele voedhouding.  Ook zijn de vrouwen bang voor negatieve reacties uit de omgeving.

Zorginstellingen prettigste locatie
De sportaccommodatie en winkels/winkelcentra worden als minst prettige locaties ervaren om te voeden: een score van 5.0 op een schaal van 1 tot 10. Dit wordt direct gevolgd door musea (5,1) en scholen (5,5). De locatie waar de vrouwen zich het minst bezwaard voelen om borstvoeding te geven, zorginstellingen, scoort een 7,4. Op geen enkele locatie voelen de vrouwen zich helemaal op hun gemak, een 10 is nergens gegeven.

Geschikte plekken creëren
Veel vrouwen die het niet prettig vinden om hun kind in een openbare ruimte te voeden, geven aan dat dat komt door een gebrek aan geschikte plekken. In een restaurant of café zijn bijvoorbeeld niet altijd rustige hoekjes te vinden. De suggestie om een fijne omgeving te creëren om warm en rustig te voeden wordt vaak genoemd als verbeterpunt, bijvoorbeeld een comfortabele stoel in een pashokje of een rustig plekje in een café. 

Bron: Voedingscentrum

Terug naar het nieuwsoverzicht