Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Fruitinname tijdens zwangerschap positief effect op IQ kinderen

04/07/2016

Een recente cohort studie uit Canada, de zogenaamde CHILD ( Canadian Healthy Infant Longitudinal Development) studie toont aan dat een verhoogde fruitinname tijdens de zwangerschap een positieve associatie heeft op de cognitieve ontwikkeling van kinderen op de leeftijd van 1 jaar (n=688). 

In dit onderzoek is de fruitinname door middel van een Voedsel Frequentie Vragenlijst (FFQ) nagevraagd. Aanstaande moeders rapporteerde de fruitinname met behulp van de 5 a day methode. Het IQ van de kinderen werd onderzocht met behulp van een gevalideerde cognitieve ontwikkelingstest die bekend staat als de Bayley Scale, hierbij worden verschillende ontwikkelingsaspecten onderzocht zoals: visuele voorkeur, oplettendheid, geheugen en het onderzoekend vermogen.

De studie toont aan dat iedere portie fruit resulteert in een 2.38 IQ punt verbetering op de leeftijd van 1 jaar. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat fruit een belangrijke bron is van  antioxidanten die effect hebben op de neurologische ontwikkeling.  Deze studie pleit voor een adequate fruit inname tijdens de zwangerschap.

Bron: Bolduc et al 2016 EBioMedicine 331–340 (open access) 

Terug naar het nieuwsoverzicht