Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Drinken zoetstoffen tijdens zwangerschap kan leiden tot overgewicht baby

11/05/2016

Vrouwen die kunstmatig gezoete drankjes drinken tijdens hun zwangerschap hebben mogelijk meer kans op kinderen met overgewicht. 

Onderzoekers volgden 3.000 moeders en zagen dat moeders die iedere dag frisdrank drinken twee keer zo veel kans hebben op een baby met overgewicht wanneer deze de leeftijd van twaalf maanden bereikt.  Volgens de onderzoekers kan het drinken van kunstmatig gezoete drankjes ervoor zorgen dat de baby in de baarmoeder al een voorkeur voor zoet ontwikkelt. De resultaten van het onderzoeksteam van de Canadese universiteit van Manitoba zijn gepubliceerd in JAMA Paediatrics.

Theorie
De onderzoekers kunnen hun theorie niet hard maken omdat in het onderzoek enkel is gekeken naar de trends rondom zwangerschap, eetgewoontes en het gewicht van baby's en niet naar de biologische link tussen deze factoren. Toch vinden de onderzoekers hun conclusie van waarde. "Zover wij weten onderbouwt dit onderzoek voor het eerst de suggestie dat bij mensen het prenataal consumeren van zoetstoffen zonder voedingswaarde bij kan dragen aan gewichtstoename en vroegtijdige obesitas bij kinderen", aldus het onderzoeksteam. Eerder werden soortgelijke resultaten gevonden bij onderzoek met laboratoriumratten.

Bron: Nu.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht