Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Borstvoeding stimuleert smaakontwikkeling

12/12/2007

Kleinschalig Amerikaans onderzoek laat zien dat de smaakvoorkeuren van de moeder via de borstvoeding kunnen worden overgebracht op het kind.

Borstvoeding stimuleert smaakontwikkeling

Een groep van 45 baby?s in de leeftijd van 4-8 maanden, waarvan bijna de helft borstgevoed, werd aan een smaaktest onderworpen. De helft van de groep kreeg gedurende 8 dagen een groentehapje (sperziebonen), de andere helft kreeg een groente-fruithapje (sperziebonen-perzik).
Bij de eerste kennismaking met de smaak van het groente-fruithapje bleek dat de acceptatie het gemakkelijkst verliep bij de borstgevoede kinderen van wie de moeder ook hield van perzik. Voor het groentehapje werd geen verschil gevonden tijdens de eerste kennismaking met de smaak. De onderzoekers verklaren dit verschil doordat sperziebonen bij geen van de moeders regelmatig op het menu stond.
Na 8 dagen werd in beide groepen een grotere acceptatie van het hapje gevonden. Volgens de onderzoekers laat dit onderzoek zien dat het voor borstgevoede kinderen gemakkelijker is om aan nieuwe smaken te wennen, zolang het product ook regelmatig door de moeder wordt gegeten. Voor alle kinderen geldt dat regelmatige blootstelling aan nieuwe smaken de acceptatie doet toenemen. Het onderzoek is gepubliceerd in Pediatrics.

Terug naar het nieuwsoverzicht