Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Rookvrij beter voor geboortegewicht

22/04/2016

Sinds de invoering van rookvrije horeca en verhoging van tabaksaccijns worden in ons land minder kinderen geboren met een te laag geboortegewicht. 

De gunstige effecten voor pasgeborenen zijn echter groter in landen met sterkere tabaksontmoediging. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in samenwerking met onder andere het AMC, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Strikter
De studie legt voor het eerst de relatie tussen het Nederlandse tabaksbeleid en de gezondheid op de kinderleeftijd. Jasper Been, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia, leidde het onderzoek: “Dit zijn mooie resultaten. In vergelijking met landen waar tabaksontmoedigingsbeleid strikter is ingevoerd, zijn de gezondheidseffecten in Nederland echter beperkt."

BabyGeboorte
Been: "In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, zagen we ook dalingen in sterfte rondom de geboorte en in vroeggeboorte. Dit zou voer voor discussie kunnen zijn, gezien de matige invoer van tabaksontmoedigingsbeleid in Nederland ten opzichte van andere Europese landen. In vervolgstudies gaan we kijken naar de effecten op luchtwegklachten bij kinderen.”

Meeroken
Michael Rutgers, directeur Longfonds: “Het is belangrijk dat we beseffen welke onzichtbare risico’s kleven aan roken en meeroken, juist voor ongeboren kinderen. Zij krijgen hierdoor later bijvoorbeeld veel vaker astma. Daarom moeten we baby’s beschermen tegen rook. In landen om ons heen zien we hoe effectief maatregelen zijn.”

Schadelijk
"Meeroken is bewezen schadelijk", zegt Been. "Op het moment wordt slechts 18% van de wereldbevolking beschermd door uitgebreide wetgeving gericht op een rookvrije omgeving. In Nederland merken we dat er nog wel wat slagen te maken zijn."

Bron: Erasmus MC

Terug naar het nieuwsoverzicht