Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Pabo's gaan leraren opleiden om scholen gezonder te maken

11/04/2016

Zes pabo's gaan leraren opleiden die scholen gezonder moeten maken. Scholieren zouden meer moeten bewegen en traktaties en tussendoortjes moeten gezonder worden.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hiervoor een subsidie van 1,2 miljoen euro uitgetrokken, meldt het AD. De bedoeling is dat uiteindelijk iedere basisschool straks een expert heeft die zorgt dat kinderen meer bewegen en op hun voeding letten.
"Als je echt effect wilt, moet je als school voor langere tijd aan de slag gaan en ook de ouders erbij betrekken", vertelt Vivian Bos van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens haar gebeurt het stimuleren van een gezonde leefstijl nog te weinig.

Proef 'Specialist Sportieve en Gezonde School'
De Hogeschool Leiden leidt de proef 'Specialist Sportieve en Gezonde School'. De groep pabostudenten leert hoe zij ouders bij gezonde lessen kunnen betrekken en hoe ze kinderen ook naast de gymles meer kunnen laten bewegen. Dat kan bijvoorbeeld door het organiseren van spellen tijdens het buitenspelen of door beweging als 'tussendoortje' aan te bieden tijdens de lessen.

Afspraken
Volgens projectleider Monique van Ark is het belangrijk dat afspraken worden gemaakt waar alle leraren zich aan houden. "Daar hoort ook bij dat je vooraf met ouders, kinderen en collega's bespreekt wat je doet met een kind dat toch chips of snoep meeneemt om uit te delen." De scholen hopen door middel van deze speciaal opgeleide leraren dat het aantal mensen met obesitas wordt teruggedrongen.

Bron: NU.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht