Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

'Voedingspatroon kindertijd beïnvloed overgewicht latere leeftijd'

29/03/2016

Gezonde voedingspatronen zouden in de kindertijd al aangeleerd moeten worden. 

In de eerste duizend dagen van het leven wordt bijna alles rondom eetgewoonten in de hersenen geprogrammeerd en vastgelegd. Dat zeggen hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell, internist en vasculair-geneeskundige Frank van Berkum en Karin Leuter, auteur van de bestseller Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek, in een gesprek met HP/De Tijd.

Eetpatroon aanleren
Kinderen kunnen op diverse manieren verkeerde eetpatronen aangeleerd krijgen. "Door geen of veel te kort borstvoeding te krijgen, en veel te veel zoete snacks. Ook drinken kinderen op jonge leeftijd vaak ontzettend veel zoete drankjes. Daar gaan ze dan vanzelf enorm naar verlangen, want dat produceert in je hersenen allerlei beloningseffecten", aldus Seidell.
"Dus als je ze elke keer als ze huilen wat zoets of vets geeft, wordt dat geconditioneerd. Dan wil je de rest van je leven elke keer vet en zoet eten als je ook maar enige mate van ongemak voelt."
Nederlandse kinderen zouden Europees "kampioen" frisdrankconsumptie zijn. Volgens de voedingsdeskundigen eet slechts 1 procent van de kinderen genoeg groente, 4 procent genoeg vis en 3 procent genoeg vezels.

Bron: NU.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht