Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Groepsprogramma Go4it succesvol voor obese tieners

11/12/2015

Tieners met obesitas vallen meer af als zij deelnemen aan het groepsprogramma Go4it dan wanneer zij worden verwezen naar een diëtist.

Dit blijkt uit het proefschrift van diëtist-onderzoeker Ageeth Hofsteenge.

Groepsaanpak
Ongeveer 15% van de tieners in Nederland heeft overgewicht of obesitas met vaak een mindere kwaliteit van leven en meer kans op diabetes type 2. Tieners met obesitas werden gebruikelijk naar een diëtist bij hen in de buurt verwezen. Zij kunnen echter baat hebben bij een groepsprogramma gericht op voeding, lichamelijke activiteit, pesten en verbeteren van het zelfbeeld. Hofsteenge ontwikkelde daarom Go4it.  "Bij Go4it kwamen tieners van 11 tot en met 18 jaar met obesitas elf keer bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten praatten we over bewustwording, verbetering van het huidige eet- en beweeggedrag, verbeteren van het zelfbeeld en het leren omgaan met lastige situaties," aldus Hofsteenge.

 Meer succes bij westerse tieners
Uit het onderzoek van Hofsteenge blijkt dat tieners die deelnamen aan Go4it meer afvallen dan tieners die werden doorverwezen naar een diëtist bij hen in de buurt. "De tieners deden anderhalf jaar mee aan ons programma. Gedurende die tijd keken we naar hun gewicht, vetpercentage en andere risicofactoren zoals bloeddruk, cholesterol en middelomtrek. Na afloop van Go4it was hun gewicht en vetpercentage afgenomen, er was geen verschil te zien in de overige risicofactoren. Daarnaast zagen we ook dat het programma succesvoller was bij westerse tieners dan bij tieners met een niet-westerse achtergrond. De westerse tieners vielen meer af en hadden een grotere daling in hun bloeddruk en cholesterol. We moeten Go4it in de toekomst nog beter afstemmen op tieners met een niet-westerse achtergrond. Dit kan het programma nog succesvoller maken." Aldus Hofsteenge.

Bron: VUmc

Ageeth Hofsteenge promoveert 17 december bij Vumc op haar proefschrift Go4it. The effectiveness of a multidisciplinary group treatment for outpatient obese adolescents

Terug naar het nieuwsoverzicht