Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Schoolkinderen zijn steeds vaker te licht

02/11/2015

Jarenlang maakten artsen zich zorgen omdat kinderen almaar dikker werden, maar in Amsterdam lijkt nu een tegengestelde trend gaande: het aantal kinderen met ondergewicht neemt toe.

De grootste stijging doet zich voor bij schoolgaande kinderen (tussen de 5 en 14 jaar) van Nederlandse komaf, van wie ruim 9 procent te licht is. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse GGD onder ruim 112 duizend kinderen tussen de 2 en de 14 jaar, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). De onderzoekers gebruikten gegevens uit het digitaal kinddossier en bekeken hoe de BMI van de Amsterdamse kinderen zich ontwikkelde tussen 2009 en 2013.

Opmerkelijke ontwikkeling
Net als in andere grote steden is ook in Amsterdam het aantal te dikke kinderen de afgelopen jaren gedaald. In het schooljaar 2013-2014 had 15 procent van de onderzochte schoolgaande kinderen overgewicht en kampte 4,4 procent met obesitas, bijna 2 procentpunt minder dan 5 jaar eerder. Maar in diezelfde periode steeg het aantal kinderen aan de lichte kant: in 2013 had 12,4 procent van de voorschoolse kinderen en 7,4 procent van de schoolgaande kinderen matig ondergewicht. Ter illustratie: een 10-jarig meisje van 1 meter 40 met een gewicht van 28 kilo valt in die klasse. Het aantal kinderen met ernstig ondergewicht nam niet toe. De Amsterdamse cijfers hoeven niet representatief te zijn voor Nederland, zegt epidemioloog Yvonne Schönbeck van TNO. Toch spreekt ze van een opmerkelijke ontwikkeling. Hier het hele artikel

Bron: Volkskrant

Terug naar het nieuwsoverzicht