Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Prognose onder- en overgewicht Amsterdamse kinderen

21/09/2015

Doel van de studie was het bepalen van trends in de prevalentie van matig en ernstig ondergewicht, overgewicht en obesitas bij Amsterdamse kinderen in de periode 2009-2013 en het berekenen van prognoses voor 2020.

Stijging ondergewicht
De prevalentie van matig ondergewicht steeg significant in beide leeftijdsgroepen. De prevalentie van ernstig ondergewicht veranderde niet. De prevalenties van overgewicht en obesitas namen significant af in beide leeftijdsgroepen. Deze trends waren vooral waarneembaar bij kinderen van Nederlandse afkomst. Bij de andere etnische herkomstgroepen waren ook dalingen te zien, maar niet consequent bij alle leeftijdsgroepen en niet voor zowel overgewicht als obesitas. Volgens de prognose voor 2020 zal de prevalentie van overgewicht en obesitas verder dalen en zal de prevalentie van ondergewicht stijgen.

Conclusie's
Bij Amsterdamse kinderen dalen de prevalenties van overgewicht en obesitas, ook bij kinderen van Turkse of Marokkaanse afkomst. Toch zijn deze prevalenties nog steeds hoog, waardoor investeren in preventie noodzakelijk blijft. Daarnaast lijkt de prevalentie van matig ondergewicht toe te nemen. Daarom is het belangrijk om kinderen in alle BMI-klassen te blijven controlere

Methode
De onderzoekers analyseerden 158.730 lengte- en gewichtmetingen van 112.405 Amsterdamse kinderen (histosch cohortonderzoek). Matig ondergewicht, ernstig ondergewicht, overgewicht en obesitas zijn bepaald op basis van internationale BMI-afkapwaarden. Vervolgens werd geanalyseerd met ‘generalized estimating equations’ (GEE) de trends voor 2 leeftijdsgroepen, namelijk voorschoolse kinderen (2 of 3 jaar) en schoolgaande kinderen (5, 10 of 14 jaar). De prognoses voor 2020 zijn bepaald we met de ‘self-projecting’-methode, waarbij de trend uit het verleden doorgetrokken is naar de toekomst.

Bron: Ntvg

Terug naar het nieuwsoverzicht