Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Zoete babyvoeding lastig voor smaakontwikkeling

02/09/2015

Veel babyvoeding met groenten en fruit zijn te zoet.

Kinderen wennen hierdoor niet aan het eten van bittere groenten. Dat zeggen wetenschappers van de universiteit van Glasgow. Hun onderzoek toont aan dat veel babyvoeding vooral zoete vruchten en groenten, zoals wortel, bevatten. Bittere groenten zoals spinazie komen in mindere mate voor. Het gebrek aan variƫteit zorgt ervoor dat kinderen niet gewend raken aan bittere smaken.

Geen groene groenten
De onderzoekers hebben 329 verschillende soorten babyvoeding geanalyseerd. De meest voorkomende ingrediƫnten zijn: appel, banaan, tomaat, mango, wortel en zoete aardappel. Groene groenten kwamen nauwelijks voor in de potjes.
"Kinderen hebben een aangeboren voorkeur voor zoete smaken", laten de onderzoekers weten. "Fabrikanten weten dat er veel vraag is naar gezonde producten, maar willen ook dat hun product smakelijk is. Daarom kiezen ze voor zoete groenten en fruit."

Wennen aan bittere smaken
"Ouders moeten hun kinderen kennis laten maken met minder aanlokkelijke bittere smaken, want het is onrealistisch om van fabrikanten te verwachten dat ze minder smakelijke producten op de markt brengen", aldus de onderzoekers.

Bron: Wiley online Library

Terug naar het nieuwsoverzicht