Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Cool 2B Fit effectieve beweeginterventie

04/08/2015

Het programma Cool 2B Fit richt zich op kinderen in de basisschoolleeftijd van 4 -8 en 8-13 jaar met overgewicht of obesitas.

Het doel is dat kinderen een gezond voedingspatroon, een gezond beweeggedrag aanleren en dat  hun gedrag (eigenwaarde) verbetert. Het uiteindelijke resultaat  is een gezond(er) gewicht. Ook de ouders worden nauw betrokken bij het programma.

Positieve resultaten
In 2015 heeft de Universiteit Twente, faculteit Gezondheidswetenschappen onderzoek verricht met zeer positieve resultaten. Het programma Cool 2B Fit heeft een positief effect op gewicht, BMI, vetpercentage en conditie. Het grootste effect is te zien op conditie. Gemiddeld verbeterd de conditie van de kinderen met 6 maanden (intensieve fase) met 53%  en 18 maanden (einde van het programma) met 76%.
Ook heeft Cool 2B Fit effect bij de kinderen op psychosociaal gebied, met name op het gebied van sportieve vaardigheden (kinderen kijken 35% positiever tegen hun sportieve vaardigheden aan), fysieke verschijning (de kinderen beoordelen hun uiterlijk gemiddeld 84% positiever aan het eind van de interventie ten opzichte van start. Gevoel van eigenwaarde (het gevoel van eigenwaarde neemt toe met 24% ten opzichte van de start).

Waardering
Kinderen, ouders en uitvoerders zijn zeer positief over Cool 2B Fit en geven gemiddeld een ruime 8.

  • Waardering kinderen Cool 2B Fit: 8.5
  • Waardering ouders: Cool 2B Fit: 8.1
  • Waardering uitvoerders: 8.2

Conclusie
De conclusie is dat Cool 2B Fit een effectieve beweeginterventie is op het gebeid van lichaamswaarden, conditie en psychosociaal welbevinden.

Cool 2B Fit heeft de erkenning ‘Goed onderbouwd’
Cool 2B Fit is in juli 2015 door de Databank van Effectieve Jeugdinterventies van de NISB beoordeeld als ‘Goed onderbouwd’. Cool 2B Fit gaat op voor de volgende stap in het erkenningtraject : ‘Bewezen effectief’.
Cool 2B Fit draait inmiddels op verschillende locaties in Overijssel, Drenthe, Friesland, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord Brabant en Limburg.

Bron: www.cool2bfit.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht