Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Aandacht voor het ’leren waarderen’ van groente

22/06/2015

Het herhaald aanbieden van groente aan baby’s zorgt voor een verhoogde inname en waardering voor groente.

Dat is te lezen in het proefschrift ‘Mum, can I have Brussels sprouts again?’ van Coraline Barends (Wageningen Universiteit).

Doel studie
Het doel van deze studie was om te onderzoeken of bijvoeding, met in het begin alleen groente, een positieve invloed heeft op de acceptatie van de inname van groente van baby’s.
101 baby’s namen tijdens de eerste 18 dagen dat ze bijvoeding kregen deel aan de studie. De ene groep kreeg alleen fruit als bijvoeding en de andere groep alleen groente. Ook werden er twee follow-up studies gedaan bij een gemiddelde leeftijd van 12 en 23 maanden.

Groentehapjes
Barends concludeert dat het beginnen met bijvoeding met alleen groentehapjes een positieve invloed heeft op de voorkeur en inname van groenten, in vergelijking met beginnen met fruithapjes. Dit effect is te zien tot de leeftijd van 12 maanden. Volgens de onderzoekster zou dit effect stand kunnen houden wanneer de ouders hun kind ook tijdens het tweede  levensjaar stimuleren om groente te eten. 
Het ‘leren waarderen’ van groente heeft volgens Barends meer aandacht nodig dan het leren waarderen van fruit. Ze vindt het belangrijk dat ouders op een goede manier worden geïnformeerd over effectieve manieren om hun kinderen aan groente te leren wennen, omdat niet alle ouders op de hoogte zijn van het belang van het vroeg aanleren van smaken.

Bron: WUR

Dinsdag 30 juni 2015 om 13.30 uur promoveert Carolina Barends in de aula van Wageningen Universiteit.Titel van haar proefschrift: ‘Mum, can I have Brussels sprouts again?

Terug naar het nieuwsoverzicht