Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Spel om kinderen met kanker gezond te laten eten

22/04/2015

Merel Vingerhoeds en Brenda Janssen wonnen de eerste prijs (SpinAwards Young Talent Award) met een spel ontwikkeld om kinderen met kanker weer gezond te laten eten.

Jaarlijks wordt er bij vijfhonderd kinderen tot tien jaar kanker vastgesteld. Een belangrijk bijeffect van de zware behandelingen is een verminderde eetlust en smaakverlies. De bijwerkingen zorgen er vor dat kinderen een negatieve houdeing creëren ten aanzien van voeding. Dat resulteert in een ongezond en eenzijdig eetpatroon. Er is vaak sprake van onder- of overgewicht. Sommige kinderen eten bijna niets meer en anderen alleen nog maar pizza.

Hapje uit een tomaat
Door de vierdejaarsstudenten Merel Vingerhoeds, Advanced Business Creation in Den Bosch, en Brenda Janssen, Communicatie en Multimedia Design in Breda is samen met studenten van de Hogeschool Utrecht het spel bedacht ‘De Reis van Vijf’.  Het piratenspel helpt kinderen op een speelse manier om weer plezier te beleven aan eten. Ouders houden het verloop van het spel bij met een app. ‘Ouders zijn ook superenthousiast over het spel. Een kindje nam laatst een hap van een tomaat. Dat ging er eerst nooit in, maar met behulp van het spel wel. Of sommige kinderen eten ineens hun bord leeg. Een enorme overwinning!’

Doorontwikkeling spel
Het project ontstond tijdens een minor bij de Hogeschool Utrecht. Vanuit de organisatie Participatief Ontwerpen voor Kinderoncologie (POKO) werd de studenten gevraagd om iets te ontwikkelen wat kinderen met kanker en hun ouders helpt bij het ontwikkelen van een gezonder en gevarieerder eetpatroon. Inmiddels zijn de studenten bezig met de doorontwikkeling en studeren ze ook af op het spel.

Alle informatie die verzameld wordt in de app wordt automatisch doorgestuurd naar het UMC Groningen. De data over het eetpatroon kunnen vervolgens gebruikt worden bij de behandeling van andere zieke kinderen.

Bron: Punt Avans

Terug naar het nieuwsoverzicht