Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Ouders zien overgewicht kind niet

31/03/2015

Veel ouders van jonge kinderen die (veel) te zwaar zijn beschouwen het gewicht van hun kind als normaal en zien daarom vaak geen enkele reden om hulp te zoeken. 

Dat blijkt ook uit een onderzoek van London School of Hygiene & Tropical Medicine and UCL Institute of Child Health.

De onderzoekers lieten de ouders van 2976 kinderen die meedoen aan het National Child Measurement Programme (NCMP) vragenlijsten invullen. Ze vroegen of zij dachten dat hun kind obees was, overgewicht had, een gezond gewicht had of te licht was. In het kader van het NCMP werd bovendien de lengte en het gewicht van de kinderen gemeten.
Slechts vier ouders omschreven hun kind als veel te zwaar, terwijl volgens de richtlijnen van de Britse overheid 369 kinderen veel te zwaar waren. 31 procent van de ouders onderschatte in welke categorie hun kind viel (obesitas, overgewicht, gezond gewicht of ondergewicht).

Geen verandering
"Als ouders het gewicht van hun kind niet goed kunnen classificeren, willen ze misschien ook geen veranderingen in de omgeving van hun kind doorvoeren die kunnen helpen om op een gezond gewicht te blijven. Of ze zijn niet gemotiveerd om dat te doen", zegt Sanjay Kinra, een van de auteurs.
De resultaten van het onderzoek verschenen in het British Journal of General Practice.

Bron: Gezondheidsnet

Ook interessant: Dikke kinderen  onderschatten eigen gewicht

Terug naar het nieuwsoverzicht