Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

BMI jong kind voorspellend voor obesitas

19/03/2015

De kinder-BMI kan voorspellen of een kind, jonger dan twee jaar, een verhoogd risico heeft op obesitas later in de jeugd.

Ook spelen geslacht en afkomst een rol bij het krijgen van obesitas. Dit blijkt uit een onderzoek van The Children’s Hospital of Philadelpha (CHOP).

Onderzoek
2115 gezonde en niet te vroeg geboren baby’s, wonend in en rondom Philadelphia, deden mee aan de studie. 61% van de deelnemers was Afrikaans-Amerikaans. 53% was een jongetje. Tijdens de eerste 13,5 maanden van hun leven kregen ze zes of meer BMI metingen.

Uit het onderzoek blijkt dat jongentjes van vier jaar een hogere piek-BMI hadden dan meisjes van vier jaar. De piek was hoger (ongeveer 3%) en eerder (ongeveer 12 dagen) bij Afrikaans-Amerikaanse kinderen, dan bij blanke kinderen. Dit betekent dat Afrikaans-Amerikaanse kinderen van vier jaar, twee keer meer risico hebben op het krijgen van obesitas dan blanke kinderen. De resultaten zijn online gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Preventie
Het doel was om te onderzoeken of de BMI tijdens de kinderperiode kan worden gebruikt als instrument om de kans op obesitas later in de jeugd te voorspellen. Op deze manier kunnen er volgens de onderzoekers betere preventiestrategieën worden ontwikkeld.

Bron: VoedingNu

Terug naar het nieuwsoverzicht