Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Jongeren vinden alcoholverbod oké

19/11/2007

Strenge regels over alcoholgebruik kunnen op steun rekenen van jongeren. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

Jongeren vinden alcoholverbod oké

Van de jongeren vindt 54% het goed als ouders alcohol onder de 16 jaar verbieden. Zo?n ouderlijk verbod krijgt slechts de helft van de jongeren. Praten met hun ouders over alcohol vinden jongeren belangrijk en een verbod op alcohol in de supermarkt en op schoolfeesten vinden ze een goede maatregel om alcoholmisbruik tegen te gaan. De overheid moet volgens 52% van de scholieren zorgen voor strenge leeftijdscontroles in uitgaansgelegenheden. Daarnaast vindt 47% van de jongeren het beboeten van jongeren onder de 16 jaar die alcohol kopen effectief en is volgens 41% de leeftijdsverhoging naar 18 jaar voor het kopen van alcohol een goede maatregel. Het onderzoek is uitgevoerd onder een landelijk representatief panel van 1658 scholieren tussen de 12 en 16 jaar.

Bron: Landelijk Jeugd Forum: Opvattingen van jongeren over alcoholgebruik door leeftijdgenoten en effectiviteit van maatregelen.

Terug naar het nieuwsoverzicht