Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Ernst chronische eetproblemen onderschat

25/02/2015

Tussen de 25 en 40 procent van alle kinderen tot 4 jaar heeft problemen met eten en dit komt vooral voor bij te vroeg geboren baby's en kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking.

Deze kinderen  lopen het risico op chronische eetproblemen. De ernst hiervan wordt door professionals regelmatig onderschat. Dat stelt Daniël Seys, hoofd behandeling en onderzoek bij SeysCentra, een centrum voor de behandeling van kinderen met eetproblemen.

Diverse eetproblemen
De eetproblemen bij deze jonge kinderen zijn divers.Ze variëren van selectieve acceptatie van bepaalde soorten voeding, het uitbraken van voedsel en slikangst tot het niet zelfstandig willen eten en het compleet weigeren van zowel vast als vloeibaar voedsel.
Bij een grote groep zijn de moeilijkheden van voorbijgaande aard. Toch zijn er jaarlijks enkele honderden kinderen die een chronische eetprobleem ontwikkelen. „Aanhoudende eetproblemen leiden vaak tot chronische ondervoeding, extreem gewichtsverlies en een groeiachterstand. Ook neemt de weerstand tegen ziektes vaak af en kunnen kinderen uitgedroogd raken. Zeker bij een chronische voedselweigering is niet tijdig ingrijpen, bijvoorbeeld door middel van sondevoeding, vaak levensbedreigend.”

Ouders
Om chronische problemen te voorkomen, is het belangrijk dat ouders er alles aan doen om hun kind te laten wennen aan nieuwe smaken en verschillende soorten voedsel, benadrukt Seys. „Dat kun je bijvoorbeeld doen door niet te stoppen als kinderen zich verzetten, maar hen juist te belonen als ze een klein beetje eten van iets wat ze niet lekker vinden. Houd je kind van appelmoes? Geef hem of haar dan een lekkere grote hap als er eerst een klein hapje is gegeten van die ‘vieze’ stamppot. Langzaam maar zeker went je kind dan aan andere smaken.”
Als de problemen ondanks alles aanhouden, is het volgens Seys belangrijk om via een kinderarts een verwijzing te vragen naar één van de centra die gespecialiseerd zijn in de behandeling van kinderen met chronische eetstoornissen.  Ook is informatie over dit onderwerp te vinden  via de vereniging  Nee-eten.

Bron: Metro

Terug naar het nieuwsoverzicht