Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Darmflora speelt rol bij krijgen diabetes type 1

08/02/2015

Kinderen die aanleg hebben voor het krijgen van diabetes type 1 krijgen de ziekte alleen bij een minder diverse darmflora alsdus de onderzoekers in de nieuwste editie van Cell Host & Microbe.

Diabetes type 1 wordt gezien als genetisch bepaald, maar niet iedereen met aanleg krijgt de aandoening ook. Deze studie biedt hiervoor een verklaring. In de studie volgden onderzoekers 33 kinderen met aanleg voor deze vorm van diabetes. De vier kinderen die de ziekte op driejarige leeftijd hadden ontwikkeld, bleken een 25 procent minder diverse darmflora te hebben. Ze hadden ook relatief meer ontstekingsopwekkende bacteriën.
Mogelijk verzwakken die ontstekingen de barrière in de darm tussen de darminhoud en bacteriën aan de ene kant, en het interne lichaam aan de andere kant. Is die barrière verzwakt, dan kunnen er bacteriën en voedingscomponenten het lichaam in lekken waartegen immuunreacties ontstaan, onder meer in de alvleesklier.

Het ontstaan van diabetes zou dus voorkomen kunnen worden door de darmflora gezond te houden, bijvoorbeeld door specifieke voeding of eventueel toediening van gezonde bacteriën.      

Terug naar het nieuwsoverzicht