Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Rol van probiotica bij pinda-allergie vereist nader onderzoek

07/02/2015

Mogelijk kan probiotica een rol spelen bij kinderen met een pinda-allergie.

Aldus een onderzoek dat is uitgevoerd door Murdoch Childrens Research Institute, een onderzoeksinstituut in Melbourne voor de gezondheid van kinderen.

Onderzoek
De Australische onderzoekers gaven 28 kinderen met een pinda-allergie, gedurende 18 maanden onder medisch toezicht, een toenemende hoeveelheid probiotica (Lactobacillus rhamnousus) en een kleine hoeveelheid pinda-eiwit. 28 kinderen kregen een placebo. De maximale hoeveelheid probiotica die werd toegediend was twee gram. Dit is te vergelijken met de hoeveelheid in 20 kg yoghurt.

Reactie bleef uit
De kinderen werden twee weken voor het einde van het onderzoek voor drie weken blootgesteld aan pinda-allergeen. Een reactie bleef uit bij 80% van de kinderen (23 van de 28) die probiotica toegediend hadden gekregen. In de placebogroep bleef bij bijna 4% reactie uit.

Tekortkomingen
Het Australische onderzoek is kleinschalig van opzet en richt zich op de korte termijn. Onduidelijk is nog welke rol het probioticum in het onderzoek heeft gespeeld. Vooralsnog zullen mensen met een pinda-allergie uit voorzorg een Epi-Pen bij moeten hebben en is het niet aan te raden in privé-situaties te experimenten met probiotica bij een pinda-allergie.

Bron: VoedingNu

Terug naar het nieuwsoverzicht