Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Blijf voorzichtig met alcohol en pubers

09/12/2014

Het onderzoek naar de geringe hersenschade die pubers oplopen van alcohol, moet je wel in perspectief plaatsen.

Dat zegt zowel onderzoekster Sarai Boelema als Wim van Dalen, directeur van Instituut voor Alcoholbeleid Stap in NPO Radio 1 programma De Ochtend.
Boelema onderzocht een grote groep jongeren over een langere periode. De groep werd getest voor het drinken en kreeg taakjes om hun concentratie en mentale flexibiliteit te testen. Vervolgens werd gekeken welke jongere wel en welke niet ging drinken. Daarna werden de taken nogmaals afgenomen. De verschillen bleken minimaal.

Verrassende uitkomst
"Dat was wel een verrassende uitkomst, ja", zegt Boelema. De drinkende jongere heeft volgens haar gedurende vier jaar iedere week bij minstens één gelegenheid per week minimaal zes glazen gedronken. "Het gaat om gemiddeld vijftien glazen per week.".
Na jarenlang te hebben gelezen over de schade die alcohol aanricht, is dit een ander geluid. "Ik zal niet zeggen dat alcohol niet slecht voor je is", aldus Boelema. "Wat ik zie is dat deze jongeren zich niet anders ontwikkelen na regelmatig te hebben gedronken."
"Vorige onderzoeken over dit onderwerp waren verontrustend. Dit waren wel vaak kleine studies die voornamelijk onderzoek deden naar alcoholverslaving. Daarnaast werd de testgroep ook niet zo lang gevolgd."
Wim van Dalen, directeur van het Instituut voor Alcoholbeleid Stap, vindt dat het onderzoek goed gedaan is. "Ik ben ook blij met de uitkomst maar we moeten dit niet generaliseren." Hij benadrukt dat er een serie buitenlandse onderzoeken is die andere en overeenkomstige resultaten laten zien. "Voor mij blijft één onderzoek niet doorslaggevend."

Open discussie
Onderzoekster Boelema benadrukt ook dat dit het eerste onderzoek is dat een ander beeld geeft. "Dit is vooral een aanleiding voor verder onderzoek. Daarnaast hebben wij nu alleen gekeken naar de concentratie en mentale flexibiliteit, maar alcohol is om nog vele andere redenen ook schadelijk." De discussie hierover moet open blijven. "De boodschap is nog steeds: blijf voorzichtig. De mediastorm rondom dit soort onderzoeken bereikt ook de jongeren, ze horen dit soort berichten graag. Alcohol blijft gevaarlijk dus realiseer je dat als je gaat drinken." Boelema is het hiermee eens. "De boodschap die we nu verstrekken, geen alcohol onder achttien jaar, moet gewoon blijven staan."

Bron: NOS

Terug naar het nieuwsoverzicht