Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Smaakgewenning zoete drankjes

05/12/2014

Recent onderzoek laat zien dat kinderen een nieuwe smaak lekkerder gaan vinden, als ze hem vaker krijgen aangeboden. En dat kinderen drankjes die energie (calorieën) bevatten lekkerder vonden dan drankjes die geen energie bevatten.

Frans onderzoek
In dit onderzoek werd onderzocht of de hoeveelheid calorieën in een zoete drank invloed had op de waardering voor dat drankje. Ook werd gekeken of de kinderen compenseerden voor de calorieën die ze binnen kregen met het drankje door te onderzoeken hoeveel ze aten tijdens de maaltijd die ze een uurtje na het drinken kregen. Ze proefden en dronken op verschillende momenten 2 smaken frisdrank, de één met 150 kcal en de ander 0 kcal. Beide smaken waren nieuw voor de kinderen en aan het begin van het onderzoek vonden ze beide smaken even lekker.

Resultaten
Nadat de kinderen de drankjes een paar keer hadden gedronken, gingen ze beide smaken meer waarderen. De kinderen vonden de smaak van het drankje met veel calorieën lekkerder dan het drankje met de smaak die gekoppeld was aan 0 kcal. Een paar weken later werd het onderzoek herhaald. Maar nu werd het smaakje dat eerst was toegevoegd aan het energierijke drankje, toegevoegd aan het drankje met 0 kcal, en andersom. Daarbij neigden de kinderen het smaakje dat eerst gekoppeld was aan het drankje met veel calorieën iets lekkerder te vinden dan het smaakje dat oorspronkelijk aan het drankje zonder calorieën was toegevoegd.

Calorie-inneming
In eerste instantie was er geen verschil in calorie-inneming tijdens de maaltijd, nadat het 0 kcal of 150 kcal drankje was gedronken. Dat betekent dat de extra calorieën uit de frisdrank bovenop de calorieën uit de lunch kwamen.
Maar na de eerste periode tot het eind van de studie was de energie inneming bij de maaltijd lager na het 150 kcal drankje dan na het 0 kcal drankje, onafhankelijk van de smaak. Volgens de onderzoekers kan dit betekenen dat de kinderen niet alleen geleerd hadden dat een bepaald smaakje calorieën levert, maar ook in staat waren te herkennen dat er calorieën in een drankje zitten. Maar er werd niet volledig gecompenseerd voor de energie uit het drankje. Dus een energierijk drankje voor de maaltijd bleef extra calorieën leveren bovenop de maaltijd.

Bron: Voedingscentrum

Terug naar het nieuwsoverzicht