Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Alarmerende toename diabetes bij kinderen

14/11/2007

Dagelijks komen er wereldwijd 200 kinderen met diabetes bij. Vanaf 14 november 2007, de Wereld Diabetes Dag, wordt er een jaar lang extra aandacht besteed aan kinderdiabetes.

Alarmerende toename diabetes bij kinderen

Volgens wetenschappers hebben 400 à 500 kinderen in Nederland diabetes type 2. Tot voor kort kwam deze ziekte alleen bij ouderen voor, vandaar de naam ouderdomsdiabetes. Maar door de toename van overgewicht onder kinderen ? een risicofactor voor diabetes ? komt deze ziekte op steeds jongere leeftijd voor. In Nederland heeft inmiddels 1 op de 8 kinderen overgewicht. Schrikbarend zijn de gegevens uit Amerika over kinderen en diabetes. Daar zal 1 op de 3 kinderen die vandaag geboren worden diabetes ontwikkelen door overgewicht en obesitas. Op dit moment heeft 1 op de 14 kinderen in Amerika prediabetes. Een kind met prediabetes heeft verhoogd risico om diabetes en ernstige hartproblemen te krijgen. Deze tendens zal zich doorzetten omdat kinderen steeds dikker worden en minder bewegen. De gemiddelde levensverwachting van kinderen met diabetes neemt 10 tot 20 jaar af.
Vanaf 14 november wordt een jaar lang extra aandacht besteed aan kinderdiabetes. Het Diabetes Fonds vindt dat in Nederland te weinig aandacht is voor de ernst en omvang van diabetes. Bert Kuipers, directeur van het Diabetes Fonds: ?Diabetes neemt nog steeds toe, ook bij kinderen en jongvolwassenen. Het is 5 voor 12: we moeten nu actie ondernemen om met name de groei van diabetes type 2 een halt toe te roepen. Meer voorlichting en onderzoek is nodig. Als we nu geen actie ondernemen gaan we Amerika hard achterna.? Het Diabetes Fonds financiert onder andere een aantal projecten naar de relatie tussen overgewicht bij kinderen en diabetes type 2. Ook besteedt het aandacht aan het belang van bewegen om de kans op diabetes te verkleinen. Meer bewegen en 3 tot 5 kilogram gewichtsverlies vermindert de kans op diabetes met 50%, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Meer informatie over Wereld Diabetes Dag is te vinden op www.worlddiabetesday.org en www.IDF.org.

Terug naar het nieuwsoverzicht