Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Beweegadvies voor kinderen met astma zinvol?

06/11/2014

Uit dit proefschrift  van Maartje Willeboordse blijkt dat de relatie tussen obesitas en astma het sterkst is bij meisjes.

Verder blijkt dat Nederlandse kinderen (met en zonder astma) veel minder bewegen dan geadviseerd wordt. Daarom  worden concrete beweegadviezen voor kinderen met astma gegeven. Om te onderzoeken of gewichtsverlies  astma positief beïnvloedt, hebben  kinderen met astma en overgewicht meegedaan aan een gewichtsverliesprogramma. Zij hadden na 18 maanden een milde gewichtsafname en verbetering in longfunctie en astmaklachten. Dezelfde verbeteringen waren er echter ook in de controlegroep. Uit een kwalitatieve studie bleek dat de afwezigheid van verwachtingen bij de interventie deelnemers, en de moeite om het programma te combineren met de dagelijkse activiteiten redenen waren voor de relatief hoge uitval en lage effectiviteit.

Bron: Unimaas

Mw.drs. Maartje Willeboordse  promoveert 7 november 2014 op haar proefschrift met de titel: "Paediatric asthma, obesity, and exercise: secondary Prevention of asthma by a weight reduction intervention"

Terug naar het nieuwsoverzicht