Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Kinderartsen willen verbod op energiedrankjes

04/11/2014

De verkoop van energiedrankjes aan kinderen jonger dan 13 jaar moet verboden worden

Dat bepleiten kinderartsen. Zij vergelijken de drankjes met alcohol en tabak, waar al een leeftijdsgrens voor bestaat.
De voorzitter van de kinderartsenvereniging, dokter Rolf Pelleboer, bepleit de leeftijdsgrens zondag in het Zapp Weekjournaal (NOS-NTR). Hij maakt zich zorgen, omdat kinderartsen steeds vaker kinderen en jongeren tegenkomen die ziek zijn geworden van de drankjes. Energiedrankjes bevatten veel suiker en cafeïne en vaak nog veel meer stofjes die mogelijk slecht zijn voor kinderen.

Stuiteren
Pelleboer noemt als voorbeeld een meisje bij wie de lever niet goed werkte, een kwaal die voorbij was zodra ze was gestopt met het drinken van energiedrankjes. Hij ziet ook veel kinderen die rusteloos zijn en zelfs hartkloppingen krijgen. "Zo'n drankje doet niet wat het zou moeten doen, namelijk energie geven, maar het maakt wel dat je gejaagd en prikkelbaar wordt, dat je gaat stuiteren."

Verboden
Op 140 middelbare scholen zijn energiedrankjes al verboden, maar in de winkel mogen kinderen ze gewoon kopen. "Maar dit spul is helemaal niks", zegt Pelleboer. "Het is troep." Hij roept minister Schippers van Volksgezondheid op het verbod bij wet te regelen. De minister wil zo ver niet gaan. Het kabinet zet in op meer kennis bij mensen over deze drankjes, zegt ze. Op het etiket staat, in kleine lettertjes, een waarschuwing dat het drankje niet geschikt is voor kinderen en zwangere vrouwen.
De Vereniging van Frisdranken verwijst in een reactie naar die waarschuwing. "Het is overdreven om het te verbieden", zegt een woordvoerder. "De verantwoordelijkheid ligt vooral bij de ouders. Die moeten die drankjes niet kopen voor hun jonge kinderen."

Energiedrankjes geven kinderen niet alleen vleugels, maar ook voor hartkloppingen, leverklachten en rusteloosheid, zegt kinderarts Rolf Pelleboer tegen het kindertv-programma Zapp-weekjournaal.

Pelleboer, de voorzitter van de kinderartsenvereniging, wil een verbod op de verkoop van Red Bull, Monster en andere “troep” aan kinderen onder de 13 jaar. Minister Schippers (Volksgezondheid) voelt daar weinig voor.

Bron: NOS

Terug naar het nieuwsoverzicht