Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Samen eten met gezin weinig effect op gewicht

28/10/2014

Eten voor de televisie en samen eten met het gezin hebben maar weinig effect op het gewicht van Europese schoolkinderen (Public Health Nutr. 2014 Nov;17:2528-36

Eva Roos en collega’s vonden alleen in Noord-Europa een zwak verband tussen niet samen ontbijten en overgewicht, en tussen tv kijken tijdens het eten en overgewicht.

PRO GREENS studie
Van april-oktober 2009 vulden 6316 11-jarigen en hun ouders uit 9 Europese landen enquêtes in met vragen over hun eetpatroon, lengte en gewicht. Het onderzoek was onderdeel van de ‘PRO GREENS’-studie naar de consumptie van groente en fruit onder schoolkinderen.
Van alle kinderen had 21% overgewicht. Nederland bracht het er met 10% het best vanaf, Griekenland het slechtst (35%). Noord-Europese 11-jarigen aten vaker samen met het gezin en keken minder tv tijdens het eten dan Zuid- en Oost-Europese kinderen.

In de analyses per land vonden de onderzoekers weinig significante verbanden tussen eetgewoontes en overgewicht. Daarom voegden ze de gegevens samen voor Noord-Europa (Finland, Duitsland, IJsland, Nederland en Zweden) en voor Zuid- en Oost-Europa (Bulgarije, Griekenland, Portugal en Slovenië). Noord-Europese kinderen die minder dan 1 keer per week ontbijten met hun ouders hebben significant vaker overgewicht dan kinderen die dat iedere dag doen (oddsratio (OR): 1,53). Dagelijks ‘tv bij het eten’ resulteert ook in meer overgewicht dan consequent de tv uitzetten tijdens de maaltijd (OR: 1,94). De verbanden zijn zwakker dan de auteurs hadden verwacht. Mogelijk spelen selectieve data en niet-nationaal representatieve steekproeven in de meeste landen hierbij een rol. Door andere eetgewoontes en leefstijl in Zuid- en Oost-Europa hebben samen eten en tv kijken daar mogelijk minder invloed op het gewicht, aldus Roos et al.

Bron: NtvG

Terug naar het nieuwsoverzicht