Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Niet teveel vette vis tijdens zwangerschap

12/11/2007

Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen beter niet vaker dan twee keer per week vette vis eten. Zo luidt het bijgestelde advies van het Voedingscentrum.

Niet teveel vette vis tijdens zwangerschap

Mensen die meer dan drie keer per week vette vis eten, krijgen te veel schadelijke stoffen binnen. Dit bijkt uit Belgisch onderzoek. Kwik, dioxines en PCB?s komen door milieuvervuiling in de vis terecht en worden opgeslagen in het vet. Vooral (ongeboren) baby?s zijn gevoelig voor de effecten van dioxines. Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen volgens het Voedingscentrum daarom het beste hooguit tweemaal per week (in totaal maximaal 300 gram) vette vis eten. Verder kunnen zij beter geen roofvissen eten als marlijn, zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel en verse tonijn. Deze vissen bevatten doorgaans meer kwik. Overigens zijn dit vissoorten die in Nederland weinig worden geconsumeerd.
Het voedingscentrum raadt het eten van vis zeker niet af. De voordelen van vis wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Het eten van vis is belangrijk vanwege de omega 3 visvetzuren. Ze zijn belangrijk voor het ontwikkelen van de hersenen en het gezichtsvermogen bij baby?s en houden hart- en bloedvaten gezond. Het algemene advies is twee keer per week vis waarvan in elk geval één keer vette vis zoals haring, makreel, sardines en zalm. Vanwege de kans op schadelijke stoffen in vis is het wel belangrijk te variëren. Het eten van paling uit grote rivieren wordt helemaal afgeraden wegens de grote kans op dioxines.

Bron: Voedingscentrum

Terug naar het nieuwsoverzicht