Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Korte terugblik op het symposium van vrijdag 3 oktober 2014 ‘Jong geleerd oud gedaan’

07/10/2014

Afgelopen vrijdag 3 oktober 2014 vond in Corpus te Leiden georganiseerd door het Friesland Campina Instituut het symposium ‘Jong geleerd oud gedaan’ plaats.

Het symposium was vooral bedoeld voor zorgprofessionals zoals jeugdartsen, diëtisten en gewichtsconsulenten. Dagvoorzitter was Prof. Dr. Fred Brouns. De nieuwste inzichten omtrent kinderen en voeding werden gegeven door verschillende sprekers die aan het woord kwamen, zoals: Dr. Edith van den Hooven over de rol van voeding bij botopbouw tijdens de kinderleeftijd, Ir. Brenda Glas over de rol van de kinderdiëtist bij de ontwikkeling van een gezonder voedingspatroon bij kinderen en Drs. Maartje van Osch over de (op)voeding van kinderen door de tijd heen. Van de mogelijkheid om na elke lezing vragen te stellen en te discusseren werd goed gebruikt gemaakt. Ook is er actief getwitterd over het congres en de lezingen. Een aantal punten die naar voren kwamen waren de volgende:

- Zelfreflectie aanleren om kinderen weerbaarder te maken tegen de vergrote voedselmarkt?

- Waarde hecten aan samen eten met het gezin vergroot het weerstaan van verleidingen bij kinderen?

- Kinderen die leren te wachten op een beloning  zijn later gezonder en succesvoller?

Smaakontwikkeling
Smaakontwikkeling bij kinderen werd ook behandeld. Kinderen hebben van nature een voorkeur voor zoet en vet.  Maar geuren, aroma’s en flavours van voedingsmiddelen zijn aangeleerd door o.a. de blootstelling hieraan. De blootstelling aan verschillende voedingmiddelen begint al in de baarmoeder. Een gevarieerd en gezonde eetpatroon tijdens de zwangerschap is daarom belangrijk voor zowel moeder als kind!

Aan het einde van de dag werd er uiteraard nog nagesproken over alle informatie die aan bod was gekomen tijdens het symposium en is iedereen weer aan het denken gezet over kinderen en voeding. Hoe kunnen we met z’n allen kinderen in de huidige maatschappij weerbaar maken tegen alle voedingsmiddelen om hen heen en alle verleidingen die hierbij komen kijken!?

Meer over het symposium leest u hier.

Sandy Keith

Terug naar het nieuwsoverzicht