Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Vitaminepillen voor kinderen nodig?

22/09/2014

In speciale vitaminepillen voor kinderen zitten vaak meer vitamines dan nodig. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Te veel vitamines kan nadelig zijn voor de gezondheid. De meeste kinderen hebben geen zogenoemde kindervitamines nodig: zij krijgen voldoende binnen via voeding. Alleen voor vitamine D gelden speciale adviezen.

Te veel vitamines
Als je kinderen vitaminepillen geeft, bestaat de kans ze te veel vitamines en mineralen binnenkrijgen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er in veel kindervitamines een dosis zit, die meer is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor kinderen. Soms bevat een vitaminepil zelfs de hoeveelheid die op de veilige bovengrens zit. Langdurig gebruik van te veel vitamines en mineralen kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind.

Belangrijk om op te letten: op de verpakking van deze vitaminepillen voor kinderen staat meestal de ADH voor volwassenen. Maar kinderen hebben minder vitamines en mineralen nodig dan volwassenen.

Uitzondering vitamine D
Een uitzondering is vitamine D. Deze vitamine krijg je binnen via je eten en via zonlicht. Voor jonge kinderen is dit niet voldoende. Daarom wordt kinderen tot 4 jaar aangeraden om een vitamine D-supplement te nemen van 10 microgram vitamine D perdag. De consumentenbond laat zien dat multivitaminepillen voor kinderen hiervan vaak juist minder bevatten dan de ADH.

Bron: Voedingscentrum

Terug naar het nieuwsoverzicht