Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Vitamine D tekort bij jonge kinderen onderzocht

11/09/2014

Hoe vaak komt het voor dat jonge kinderen te weinig vitamine D hebben?

Is het advies van de overheid voldoende en wordt het door de ouders ook opgevolgd? Wat heeft een eventueel tekort voor gevolgen? Op onder meer die vragen moet een grootschalig onderzoek onder jonge kinderen in de regio Utrecht antwoord geven. Onderzoekers van Meander Medisch Centrum uit Amersfoort werken hiervoor samen met de consultatiebureaus in de regio Utrecht in de zogeheten ‘kiDs studie’.

kiDs-studie
Eén van de initiatiefnemers, kinderarts Paul Hogeman: “Uit eerder onderzoek blijkt dat er bij kinderen met een kwakkelende gezondheid vaak sprake was van een vitamine D tekort. Door extra vitamine D toe te dienen, werden ze fitter en hadden ze minder last van infecties. Ik ben ervan overtuigd dat een vitamine D tekort veel vaker voorkomt dan alleen bij de groep die wij in het ziekenhuis zien. Als we hier meer inzicht in hebben – met name bij jonge kinderen, van een half jaar tot vier jaar – dan valt er mogelijk preventief gezondheidswinst te boeken.”

Jos Wielders, klinisch chemicus in Meander Medisch Centrum, wijst al jaren op het belang van vitamine D. “Het belang van vitamine D wordt onvoldoende onderkend. Wie een tekort aan dit vitamine heeft, loopt meer risico op spierzwakte, vertraagde motorische ontwikkeling, bevattelijkheid voor infecties en op lange termijn een grotere kans op diabetes”. Veertig procent van de ouders van kinderen tot vier jaar houden zich niet aan de adviezen van de overheid, het bekende pilletje of de druppeltjes. Vooral bij jonge kinderen is vitamine D noodzakelijk, voor de botgroei, spierontwikkeling en versterking van de afweer. Reden genoeg om serieus werk te maken van onze kiDs studie.”

De eerste resultaten van het onderzoek worden in 2015 verwacht. Meer informatie over de kiDs studie is te vinden op de website www.meandermc.nl/vitamine-d.

Bron: Meander MC

Terug naar het nieuwsoverzicht