Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Te zware kleuter pest vaker

01/09/2014

Jonge kinderen met overgewicht worden veelvuldig gepest, maar pesten zelf ook vaker. Vooral jongens gooien op jonge leeftijd letterlijk hun gewicht in de strijd.

Generation R-studie
Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en de GGD onder vijf- en zesjarige kinderen en hun leraren op scholen in de regio Rotterdam. De onderzoekers maakten gebruik van de Generation R-studie, die de groei, ontwikkeling en gezondheid van tienduizend Rotterdamse kinderen volgt.

Fysiek
Het pesten van en door kinderen met overgewicht gebeurt al in de eerste klassen van de lagere school. Pauline Jansen van Generation R: “Dat is veel eerder dan wij aanvankelijk dachten. Vooral zware jongens zijn geneigd te pesten door hun gewicht fysiek in de strijd te gooien. Zij slaan, schoppen en duwen andere kinderen."

Meisjes
Meisjes pesten met name in de relationele sfeer en sluiten andere kinderen buiten, negeren en roddelen. "Bij deze vormen van pesten vonden wij geen relatie met het gewicht”, aldus Jansen.

Antipestprogramma’s
Vaak leidt overgewicht tot depressieve klachten en een laag zelfbeeld. Maar die leiden op hun beurt tot overmatig eten en overgewicht. “Een negatieve spiraal die je wilt voorkomen", zegt Jansen.
De relatie tussen overgewicht en pesten moet verder onderzocht worden, vindt Jansen. Ook stelt zij een kanttekening bij antipestprogramma’s gericht op oudere kinderen van de lagere school. "Het is de vraag of deze programma’s ook effectief zijn bij kinderen op de kleuterschool en de betrokkenheid van te zware kinderen bij pesten kan voorkomen.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics.

Bron: Erasmus MC

Terug naar het nieuwsoverzicht