Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Advies, minder eiwit in flesvoeding

14/08/2014

Efsa heeft recent een advies uitgebracht om het maximale eiwitgehalte in zuigelingenvoeding en opvolgmelk te verlagen.

Verlaging naar 2,5 gram
Het DPNA-panel van het EU-voedselagentschap verlaagt het gehalte aan melkeiwit van maximaal 3 gram per 100 kcal (voor zuigelingenvoeding) en 3,5 gram (voor opvolgmelk) naar 2,5 gram per 100 kcal voor beide soorten. Voor producten met geïsoleerd soja-eiwit of gehydroliseerde eiwitten heeft het panel het maximum bepaald op 2,8 gram per 100 kcal voor zowel babyvoeding als opvolgmelk.

De hoeveelheden voor vet en koolhydraten verschillen niet van het eerdere advies. Het panel adviseert voor baby’s (tot een jaar oud) een minimum energiegehalte van 60 kcal per 100 ml en een maximum van 70 kcal per 100 ml.

Efsa noemt in de opinie zowel koemelk, als geitenmelk en geïsoleerd soja-eiwit veilig en een geschikte eiwitbron voor gebruik in zuigelingenvoeding en opvolgmelk. “De veiligheid van geschiktheid van andere eiwitbronnen of van nieuwe productietechnologieën moeten voor toepassing klinisch worden beoordeeld.”

Efsa stelt dat het niet nodig is om o.a taurine, nucleotiden,  niet-verteerbare oligosacchariden , probiotica of symbiotica (een combinatie van vezels en probiotica) toe te voegen aan zuigelingen- of opvolgformules.

Bron: Efsa

Terug naar het nieuwsoverzicht