Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Kleuters moeten meer bewegen

11/08/2014

Kleuters bewegen te weinig. Dat concludeert Marieke De Craemer (UGent), die de fysieke activiteit bij vier- tot zesjarigen bestudeerde

Cijfers
De cijfers liegen er niet om: bij Vlaamse vier- tot zesjarigen is al 9% van de jongens en 13% van de meisjes te zwaar. 50 tot 80% van hun dag bestaat uit activiteiten waarbij ze stilzitten, zoals lezen, knutselen, tv-kijken of computerspelletjes spelen. Bovendien bewegen kleuters op schooldagen meer dan in het weekend: dan spenderen ze meer tijd aan tv, computer of gameconsoles, of gaan ze op familiebezoek.

Het onderzoek is onderdeel van het Europese ToyBox-project, dat de bewegingspatronen van kleuters uit 6 Europese landen (Belgiƫ, Bulgarije, Duitsland, Griekenland, Polen en Spanje) in kaart bracht. Uit de gesprekken met ouders en leerkrachten uit deze landen bleek dat zij meer beweging voor kleuters onnodig vinden. Leerkrachten vinden het daarnaast ook belangrijk dat kleuters leren stilzitten in de klas als voorbereiding op het eerste leerjaar. De cijfers die wijzen op obesitas bij jonge kinderen, vereisen echter het tegenovergestelde: kleuters moeten niet leren om stil te zitten, maar zouden net meer moeten bewegen, zowel op school als thuis. Marieke De Craemer formuleerde daarom tips voor zowel ouders als leerkrachten om beweging te stimuleren.

Bron: Univiteit Gent

Terug naar het nieuwsoverzicht