Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Gezonde omgeving, zorgt voor gezondere kinderen

15/07/2014

Hoe meer aanbieders van gezond voedsel er in een buurt zijn, hoe kleiner de kans op overgewicht of obesitas bij de kinderen die er wonen. Dit komt naar in een Australische onderzoek dat is gepubliceerd in het American Journal of Health Promotion.

In het Australische Perth werden ruim 1800 kinderen van 5 tot 15 jaar gevolgd en in hun buurt en werden de aanbieders van gezonde en ongezonde voedingsproducten in kaart gebracht. De aanbieders werden geclassificeerd op het type voedsel dat ze aanbieden. Enerzijds fast food-aanbieders zoals  McDonalds, andere burgerrestaurants, pizzeria’s, fish en chips-tentjes en Chinese, Thaise, en Indiase take aways restaurants. Anderzijds aanbieders van gezonder eten, waaronder fruit- en groentewinkels, slagers en supermarkten. Deze laatste twee zijn in het onderzoek toegevoegd omdat hierin een grotere keuze is en er meer invloed op de portiegrootte kan worden gedaan. Op verschillende variabelen werd gecontroleerd, zoals leeftijd, hoeveelheid beweging of inactiviteit, het aantal snelle maaltijden per week en de sociaal-economische status van de buurt.

Lager risico
Kinderen die op minder dan 800 meter van hun huis een aanbieder van gezond voedsel hebben, blijken volgens het onderzoek een 38 procent lager risico te lopen op overgewicht of obesitas in vergelijking met de kinderen die dat niet hebben. Iedere extra aanbieder van gezond eten was geassocieerd met een 19 procent lager risico voor obesitas of overgewicht.

Belang gezonde omgeving
De onderzoekers erkennen dat het lastig is algemene conclusies te trekken over de uitkomsten van hun studie waar het gaat om de associatie tussen wijk, winkels, voedingspatroon en overgewicht. Hoewel in meerdere landen, onder andere in Noord-Amerika en Europa, soortgelijke bevindingen zijn gedaan, is de associatie complex en is de literatuur over het onderwerp nogal gevarieerd. Toch vinden ze dat de in Perth gevonden associatie tussen voedselaanbieders en gezondheid de conclusie rechtvaardigt dat een gezonde omgeving belangrijk is voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen, waarmee rekening kan worden gehouden in lokale gezondheidsprogramma's.

Bron: VoedingNu

Terug naar het nieuwsoverzicht