Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Gezondheidsstatus in de eerste 1000 dagen bepalend

17/06/2014

De periode tussen de conceptie en de tweede verjaardag van het nieuwgeboren kind – de eerste duizend dagen – is de kritische periode om de gezondheid te beïnvloeden

Daarnaast zijn er andere, soms verwaarloosde sleutelmomenten in de levenscyclus van een individu als het gaat om voeding in relatie tot groei en ontwikkeling. Op 16 en 17 juni buigen deskundigen zich op een internationale conferentie in Wageningen over de gezondheid van adolescenten en drie andere mondiale onderzoeksthema’s om een slechte voedingstoestand te bestrijden.

Een kritische, maar veronachtzaamde sleutelperiode in het leven, is de adolescentie, in het bijzonder bij meisjes. Deze leeftijd, tussen 10 en 19 jaar, is een kantelperiode voor de gezondheid – de laatste halteplaats voordat de biologische, gedrags- en sociale volwassenheid intreedt; want de adolescentieperiode heeft een potentiële impact op het nageslacht en op het verdere leven van de vrouw. Er is weinig internationaal onderzoek rond voeding bij adolescenten,met name voorafgaand aan de reproductieve fase, zoals zwangerschap en lactatie. Maar hier komt nu verandering in.

De kloof dichten
Op 16 en 17 juni wil het “Forum on International Maternal and Child Nutrition: Initiating Research through Multi-Stakeholder Collaborations,” de internationale gemeenschap mobiliseren om nieuw onderzoek vooral en lage- en midden-inkomenslanden te ondersteunen. Het forum is opgezet door het Sackler Institute for Nutrition Science van de New York Academy of Sciences en Wageningen UR (University & Research centre) en vindt plaats in Hotel de Wageningsche Berg te Wageningen.

Vooraanstaande voedingswetenschappers, hoofden van beleidsorganisaties, experts van uitvoeringsprogramma’s en vertegenwoordigers van publieke en private instellingen in de food & nutrition sector, komen samen in een combinatie van besloten en publieke sessies. Daaruit moeten samenwerkingsverbanden voortkomen om het begrip rond voeding van adolescenten te verhogen, naast drie andere onderzoeksdoelen:

  •     Biologische factoren die invloed hebben op interventies met micronutriënten
  •     Nieuwe instrumenten om eetpatronen en voedingsstatus te evalueren
  •     Het opschalen van werkbare methoden om voedingsinterventies uit te voeren

De onderzoeksthema’s maken deel uit van een serie A Global Research Agenda for Nutrition Science, ontwikkeld door The Sackler Institute for Nutrition Science, in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie en honderden voedingsexperts uit de non-profit en academische wereld.

“Het gebrek aan onderzoek over de voedingsstatus van adolescenten staat een effectieve aanpak via interventie-programma’s in de weg. Maar het biedt tegelijk een enorme uitdaging voor de voedingswetenschappen,” zegt Mandana Arabi, executive director van The Sackler Institute for Nutrition Science. “Voor de aanpak van voedingsproblemen bij adolescenten in lage- en middeninkomenslanden is publiek-private samenwerking essentieel. Een multi-stakeholderbenadering kan bovendien voorzien in een effectieve implementatie van optimale voeding in deze kritische periode in het leven. De adolescente leeftijd biedt, naast de eerste 1000 dagen van het leven, een tweede kans voor verbetering van voedingstoestand”, zegt Frans Kok van de afdeling Humane voeding van Wageningen University.

Verschil maken
“De adolescentieperiode is helaas lang veronachtzaamd, omdat mensen niet door hadden wat de impact is van slechte voeding tijdens de adolescentie op de toekomstige ontwikkelingen en de groei,” zegt  Zulfiqar Bhutta, hoofd van de Division of Women and Child Health, The Aga Khan University. “In de komende jaren hoop ik te focussen op fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en mechanismen, en vermijden dat we kijken naar adolescenten als een manier om de gezondheid van pasgeborenen te verbeteren. De gezondheid op lange termijn van de adolescenten zelf is net zo belangrijk,” voegt Bhutta eraan toe.

Bron: Wageningen Universiteit

Terug naar het nieuwsoverzicht