Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Jeugdartsen kritisch over bredere maat kinderkleding

10/06/2014

Het baart jeugdartsen zorgen dat de standaardmaten voor kinderkleding in de breedte meegroeien nu kinderen steeds dikker worden.

"Je moet wel een beetje pijn voelen dat je een grotere maat nodig hebt. Dat kan een stimulans zijn iets aan het overgewicht te doen", zegt voorzitter Lucy Smit van Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland zaterdag in het AD.

Dezelfde maat kinderkleding wordt 1 tot 4 centimeter groter bij de taille, blijkt volgens de krant uit de nieuwe maattabel die TNO en de branchevereniging in de kledingindustrie, Modint, hebben ontwikkeld. Kinderen passen namelijk vaak niet meer in de huidige kindermaten. De ouders simpelweg een maatje groter laten kopen is ook geen oplossing omdat bijvoorbeeld de broekspijpen dan te lang zijn.

Maar door de kleding in de breedte mee te laten groeien, dreigt overgewicht volgens Smit normaal te worden. "Tussen de vijftig en tachtig procent van de ouders merkt niet op dat hun kind te dik is. Dat wordt door een nieuwe maattabel nóg lastiger in te schatten."

Onderzoeker bij TNO en lector aan het Amsterdamse Fashion Institute Hein Daanen is het niet met Smit eens. "Kleding moet goed zitten. Het is geen instrument om te zien of het kind dikker is geworden of niet", zegt hij in de krant. Hij adviseert ouders om vooral op de weegschaal te letten.
Kledingfabrikanten laten de maten overigens al jaren langzaam met het gemiddelde meegroeien. Veel mensen kopen namelijk liever een broek die hen doet geloven dat ze nog in een kleine maat passen.

Bron: Nieuws.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht