Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Voeding voor de zwangerschap beinvloed genen baby

06/05/2014

Het voedingspatroon van een vrouw voor haar zwangerschap kan invloed hebben op de genen van het kind, dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd onder een testgroep van Gambiaanse vrouwen in een gebied dat afhankelijk was van de voedselverkrijgbaarheid per seizoen.

De onderzoekers merken op dat het voedingspatroon voorafgaand aan de verwekking van een kind van grotere invloed is dan de voeding tijdens de zwangerschap. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat de voedselverkrijgbaarheid per seizoen van invloed is. Gambiaanse kinderen die verwekt worden tijdens het regenseizoen vertoonden in het onderzoek consistent hogere methylgroepwaarden in vergelijking met kinderen die verwekt werden in periodes van droogte.

Methylgroepen
Methylgroepen kunnen zich binden aan DNA-moleculen waardoor de structuur hiervan kan veranderen. Vitaminen en mineralen die nodig zijn in combinatie met de methylgroepen zijn foliumzuur, vitamine B2, B6 en B12, choline en methionine. Bij teveel of te weinig van deze stoffen kunnen genen te langzaam of te snel gaan werken wat problemen kan geven.

 De onderzoeksgroep bestond uit 84  Gambiaanse vrouwen met een verwekt kind binnen het regenseizoen en 83 Gambiaanse vrouwen met een verwekt kind binnen het droge seizoen. Concentraties van voedingsstoffen zijn door middel van bloedtesten gemeten. Toen de kinderen tussen de 2 en 8 maanden oud waren, zijn van hen bloed en haarzakjes verzameld.

Inzicht
Volgens onderzoeker Dr. Branwen Hennigg geeft het onderzoek een eerste inzicht in de invloed die het welbevinden van de moeder heeft ten tijde van de verwekking van een kind op de uiteindelijke gezondheid van het kind. De uitkomsten van het onderzoek kunnen leiden tot aanvullende adviezen voor (micro)nutriëntenvoorafgaand aan de zwangerschap, aldus Hennigg.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Bron: VoedingNu

Terug naar het nieuwsoverzicht