Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Aantal dikke kinderen neemt af

28/04/2014

Nederland telt minder dikke kinderen. Dat blijkt uit een studie van GGD Haaglanden, TNO en het Leidse UMC, die al jarenlang het gewicht van ruim 70.000 kinderen tussen de 3 en 16 jaar in Den Haag registreren.

Waar jarenlang het aantal dikke kinderen steeg, is de laatste jaren sprake van een lichte afname onder autochtonen. Was in 1999 nog 13 procent van hen te zwaar, op het laatste meetmoment - twee jaar geleden - was dat 11 procent. Het gaat om een kleine afname maar deze kan niet worden verklaard uit toeval en het belangrijkste is dat de trend is gekeerd. Bovendien daalde het percentage autochtone kinderen met obesitas - ernstig overgewicht dat de gezondheid bedreigt - van 3 naar 1,8 procent. De onderzoekers tekenen wel aan dat Haagse kinderen opvallend snel dunner zijn geworden: ander onderzoek uit 2009 gaf nog aan dat autochtone kinderen uit heel Nederland nog vaker overgewicht hadden - 14 procent. Ze vermoeden dat alarmerende berichten over dikke kinderen in de grote steden hebben geleid tot betere preventie. Doorgaans hebben individuele waarschuwingen aan ouders weinig effect, maar de combinatie met andere acties, bijvoorbeeld op school, kan wel effectief uitpakken.

Turkse gezinnen
Het meest zorgelijk is de situatie van kinderen uit Turkse gezinnen het percentage overgewicht steeg van 25 naar 32 procent. Het lijkt er wel op dat die stijging de laatste jaren niet meer doorzet. Het aantal Turkse minderjarigen met obesitas schommelt rond de 10 procent - een zorgwekkend record hoewel ook daar de stijging uit lijkt te zijn. Voor Marokkaanse en Surinaams-Hindoestaanse kinderen was er geen verandering in de onderzochte periode. Van hen is 23 respectievelijk 17 procent te dik.

De onderzoekers vinden het positief dat onder deze groep geen verdere stijging plaatsvond. Het aandeel kinderen met obesitas daalde tot 2011 in beide groepen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Bron: Trouw

Terug naar het nieuwsoverzicht